Dag 2 – Mont St. Michel

Het heeft vannacht echt gestormd en we hadden ons voorbereid op een dagje relaxen thuis, maar zodra we wakker worden is het gewoon goed weer! Op 500 meter afstand van ons huis ligt zo’n geweldig echt Frans bakkertje en RJ gaat ontbijt halen. Hij kon niet kiezen uit al het lekkers, zo heerlijk vers en als dit blog ook nog een geur-app zou hebben …

We rijden door het prachtige landschap naar Mont St. Michel terwijl Fleur de muziek regelt.

Ze heeft wat voor ons en wat voor haar, zegt ze zelf. En inderdaad is het een fijne mix van Adele en Ariana Grande. Maakt niet uit, we neuriën wel mee. Totdat ik opeens bewust wordt van een tekst die beslist niet van een deze twee dames is….

Drink, drink, drink ‘till you drop, party, party, party, party round the clock…..

Het blijkt het nummer van Vigiland te zijn, het heet Shots en Squats en Daan heeft dat nog op de playlist gezet. Ik wil NU naar huis!!!

Aangekomen bij Mont St. Michel kun je parkeren op een grote parkeerplaats en met de shuttlebus naar het begin rijden. Het zicht op de berg met zijn grote klooster in de hoogte is indrukwekkend.

Ondanks de toeristen ademt het toch nog steeds een mystieke sfeer uit, er heeft hier ook zoveel geschiedenis afgespeeld! Suske en Wiske en Het verloren zwaard speelt zich hier af en uiteraard de boeken van Thea Beckman over de honderdjarige oorlog. Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin staan alledrie bijna stukgelezen in mijn boekenkast. Ridder Bertrand du Guesclin heeft hier op Mont St. Michel zelfs een eigen museumpje en ik raak helemaal enthousiast. Fleur iets minder, die is als de dood dat ze nu in haar eentje verhalen aan moet horen en duikt snel een souvenirwinkeltje in waar ze nog net niet “Red me” roept naar de vrouw achter de kassa.

 

Het zicht op de smalle, omhoog kronkelende straatjes is prachtig, maar de klim naar boven is niet mis. Omdat ik RJ natuurlijk de indruk wil geven dat hij een fris en fruitig iemand trouwt, verbijt ik me terwijl ik strategisch stop om “foto’s te maken”. Bovenaan gekomen is het uitzicht de moeite waard geweest. De trappen zijn echter niet echt gelijk en er is geen leuning. Aangezien ik het afgelopen jaar al 2 keer van de trap gevallen ben, vertrouw ik het niet echt. Een gipsen been past dan wel bij een trouwjurk maar de huidige schoenen ogen net wat eleganter.

We zoeken een plekje om te lunchen en een overvriendelijke serveerster (NOT) gooit bestek op tafel. De eerste vergelijking met Amerika is snel gemaakt….misschien dat het hier wel zou helpen als het loon voor een groot deel zou afhangen van de fooi.

Omdat het weer nog steeds goed blijft, rijden we richting St Malo in Bretagne waar we gelezen hebben over de sculptured rocks. Eind 1800 heeft een priester die doofstom was, hier zijn levenswerk van gemaakt en met hamer en beitel op deze prachtige plek aan zee geweldige beelden gemaakt. Veel hoofden kijken uit over zee alsof ze op iemand wachten.

Je betaalt €2,50 om hier te mogen klimmen en kijken. Kunnen jullie je de reactie van RJ voorstellen als hij merkt dat je (met een beetje moeite) via het naastgelegen strand GRATIS naar de rotsen kunt klimmen??!!

We rijden aan het eind van de dag door naar St. Malo wat een geweldig, ommuurd stadje blijkt te zijn. Helaas begint de regen die de hele dag was voorspeld, nu met bakken uit de hemel te vallen en eenmaal thuis eten we een hapje en relaxen we heerlijk.

We krijgen een appje van Leonie, de vrouw van Vincent (broer van RJ). Ze is een fantastische moeder en er is aan haar een geweldige lerares verloren gegaan. Ze doet allerlei leuke activiteiten met de kinderen rondom een maandelijks thema. En Valerie en Lucas hebben een fantastisch knutselwerk gemaakt, wat zou het thema van deze maand zijn??

Ook zie ik met argusogen de intercommeldingen van bij ons thuis per mail binnenkomen…. Daan is niet alleen en gezien de doodse stilte op app, heeft hij het druk met de groepen vrienden die bij ons thuis vakantie vieren.

 

23 gedachten aan “Dag 2 – Mont St. Michel”

 1. Zo een heerlijk ontbijtje!!
  En RJ groot gelijk niet kiezen maar gewoon alles wat lekker is meenemen!!
  Wat een heerlijke dag weer en wat sportief om helemaal naar boven te klimmen ,maar dan dat uitzicht super..
  Wat een geweldige creaties van de kids iedereen is al helemaal in de stemming van d bruiloft.
  Geniet ze doet Daan ook thuis?

 2. Wat is het daar mooi! Trappen en alles wat maar enigszins naar huishoudelijke taken wijst vermijden Caroline ?. Die Daan, time of his life…

 3. Heerlijk blog Caroline, ik kan me die klim naar boven ook nog goed herinneren. Ik was net een oude stoomlocomotief zo lief ik te hijgen hahahaha, conditie NUL!! Wel prachtig daar, ook het verschil tussen eb en vloed vond ik super indrukwekkend. Ennuh die Daan….tja, uuhhhh, die ruimt gewoon op daarom heeft hij geen tijd. Wat ontzettend leuk om zo’n betrokkenheid vanuit de States te zien bij de kleintjes….lief!!

 4. Geweldig dat je zoon zo´n heerlijke vakantie met zijn vrienden heeft 🙂 Ik herken het maar al te goed!

  Gewoon nog even genieten van je favoriete vakantieland. Saint Malo … ook uit liedje, iets van Danny Vera volgens mij. Zie er wel koud uit allemaal zeg! Ik hoop dat die nonnen hard aan het bidden zijn ….

 5. Wat een geweldige sfeerfoto’s kun je toch altijd maken van die oeroude stadjes, lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan!
  Oei, eerst een aankondigend muziekje en daarna de stilte vanuit het thuisfront…ach, Komt goed schatje 😉

 6. Le Mont St Michel, ik hou ervan!
  Jammer weer van zo’n serveerster, hier in
  Portugal weten ze gelukkig wel wat klantvriendelijkheid is, die Fransen blijven toch een apart volk hoor.
  Laat Daan maar lekker joh, komt vast goed!
  Genieten mrs Hamersma to be ?

  1. Heel leuk om mee te lezen over een stukje Frankrijk waar ik al vele jaren heen wil maar het komt er gewoon niet van. Daan redt zich wel, zou er me niet te veel zorgen om maken.

 7. Wat een hoop mooie historie daar. Doe maar voorzichtig met die trappen. Die hoofden van steen zijn wel een beetje eng.
  Fijn dat de regen pas later op de dag kwam.
  Have fun!

 8. Voorzichtig met al die trappen haha!
  Wat een prachtige omgeving. Denk dat ik me keihard in een hoekje moet gaan zitten schamen want heb nog nooit van Mont St Michel gehoord…
  Veel plezier nog!

 9. Hele leuke omgeving Normandië!
  “Alleen jammer van al die Fransen” zou mijn Mike zeggen ? Hij maakt ook altijd de vergelijking met de States..
  Heerlijk al dat dat lekkers smorgens!

 10. Wat een geweldige dag voor jullie, jammer van het weer maar dat mag de pret niet drukken. Zowel Le Mont St. Michel als St. Malo ben ik heel vroeger geweest, leuk om dit nu eens terug te lezen.

  Gr. Ronald

 11. Ooh lala, verse broodjes van een Franse bakker, lekkerder wordt het niet! Wat is Mont St Michel leuk zeg, zet ik op m’n wishlist!

 12. Wat is het daar mooi zeg. En oef wat een klim, maar je hebt het er goed (slim met die fotomomentjes) vanaf gebracht. En dan die enge trappen. Pfftt stel je voor zeg. Je moet nog een aantal dancemoves laten zien! Tja en dan Daan. Snap het totaal. Ik ga je ook niet geruststellen want dat lukt toch niet, maar ‘t komt goed!

 13. Leuk om te lezen dat jij ook zo’n echte puber hebt haha vrienden en gsm zijn dan echt het belangrijkste. Gaat hij wel mee in de zomer op vakantie?

 14. Ooohhh die Daan … die geniet HAHAGA
  Wat een heerlijke broodjes, snap dat kiezen moeilijk is !
  Prachtige omgeving … maar doe het voorzichtig aan hoor Caroline ?

 15. Nou, nog even genieten!!!
  Mont st Michel ook ooit met de kinderen beklommen, moesten toen bij het luiden van een klok terug lopen omdat het hoog water werd!!!
  Ennst Mali was de echte start van onze huwelijksreis(1970)hier met een boot naar Jeursey! Leuk om dit weer te lezen!!!!!geniet !!! ????

 16. Wat is het daar toch mooi, fantastisch stukje Frankrijk. Je beschrijft het zo goed, dat het bijna lijkt of ik er zelf loop. Het ontbijt ziet er heerlijk uit, ik ruik het bijna ?. De foto van jullie samen met Le Mont St Michel is heel erg leuk.

 17. Die jongeren hebben de tijd van hun leven! Laat ze lekker genieten. (Ik neem aan dat jullie goed verzekerd zijn ??)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *