Dag 3 (en 4) Wat ruist er in het struikgewas

Na een goede nachtrust met de airco op standje vrieskast, verlaten we in de loop van de ochtend kasteel Engelenburg en starten aan een mooie route over de Noord Veluwe.

Al snel komen we aan op de Lange Amerikaweg (je verzint het toch niet…) in Apeldoorn waar een Starbucks ligt. Die combinatie alleen al zorgt dat ik daar uiteraard een heerlijke koffie moet bestellen.

De route is weer fantastisch, leuke kleine plaatsjes wisselen af met bosrijke gebieden en uitgestrekte heide. En wat een prachtige huizen zien we … Op sommige plekken stappen we uit en lopen we rond.

De route is een ANWB route waarbij een persoon rijdt en de ander de weg wijst … voelen jullie hem al aankomen? Ik doe niet onder voor een volleerde oma, want ik vind toeren, om me heen kijken en commentaar leveren op al het leuks gewoon heerlijk. Om het af te maken doe ik het ook nog het liefst met de handtas op schoot. Geen wonder dat het ‘nu moet je naar rechts’ soms wat te laat komt, evenals het wijzen naar de afslag ver achter ons die we eigenlijk hadden moeten hebben. Nu las ik laatst over een man die na een autoruzie zijn vrouw 900 km verderop achter gelaten had. Dat RJ de rust zelve blijft, dit niet doet en er ook nog om kan lachen … echt alle respect!

Aan het eind van de rit wil ik graag naar een geitenboerderij waar zelf kaas gemaakt wordt. RJ vraagt nog … “weet je zeker dat die daar ligt, want we moeten wel extra meer naar het zuiden rijden”. De plek weet ik te vinden, maar laat ik nou niet naar openingstijden gekeken hebben ….. Dus weer terug naar het noorden, daar lag ook een kaasboerderij.

Dan beginnen we onze rit naar St. Nicolaasga in Friesland. Ik pak maar alvast mijn lippenstift en haal een borstel door mijn haren want we logeren vanavond in het huis van een echte jonkheer, en aan de aardappel in de keel via de telefoon te horen, is het ook een echte!

We slapen in de Tjalling van Eisinga-kamer, waar de jonkheer in zijn tienerjaren sliep. Er is een keuken waar je wat te drinken kunt pakken en met een lekker glas wijn wandelen we over het landgoed. We zien het donker worden aan een mooi vijvertje en doen nog even een scene uit Lady en de Vagebond na.

Lady en de Vagebond…
Je mist alleen nog de spaghetti sliert

Het landgoed heeft allemaal hoekjes en weggetjes in het omliggende park en als het echt donker wordt, lopen we richting het huis. Doodstil is het, je gaat er vanzelf van fluisteren. Totdat ik een opmerking maak waar RJ vreselijk om moet lachen … De controle over spieren valt even weg en terwijl ik uit mijn ooghoek schaduwen op een bankje zie zitten, komen er door het lachen een aantal harde geluiden bij RJ uit de achterkant … In een normaal hotel kom je elkaar niet geheid weer tegen, maar dit is lekker intiem … 8 kamers. Nu zit ik me de rest van de avond druk te maken over wie er morgen aan het ontbijt met een onderdrukt lachje naar ons kijkt.

Dag 4; Mrs Hamersma, lady of the house speaking

Huize Boschoord komt ook voor in een programma over de adel van Jort Kelder: Van oud geld, de dingen die niet voorbij gaan. Het is wel grappig om nu hier rond te lopen en het huis goed te bekijken.

Met name vanaf 4:45

Bij het bordes doe ik een Beatrixje … tijdens de kroning van Willem Alexander dacht ze dat de microfoon uit stond en sliste ze “even wuiven misschien” terwijl Lex en Maxima op het balkon stonden. Wat Trix kan, kan ik ook!

Dan gaan we de Friesen Merenroute doen, ook weer van de ANWB. Ik heb beterschap beloofd …

Schattige plaatsjes, veel, heel veel water en talloze bruggen die uiteraard open staan als wij langs komen. Maar jongens wat is het druk … In het buitenland zie je half lege stranden en pleinen, hier in Friesland is elke boot, tot de kleinste opblaasboot aan toe, verhuurd.

Maar we genieten volop, bekijken veel en we doen waar we zin in hebben, heerlijk!

Als we de avond dan ook nog afsluiten in een visrestaurant ben ik een heel blij ei !

Voor de mensen die zich nog afvragen of de Hamalandroute die we de laatste dag wilden rijden, de moeite waard is, daar kan ik kort over zijn … Niet doen!

We hadden het snel gezien, of vooral … niets gezien. Dus aan het eind van de dag waren we thuis waar Shy ons heel blij begroette, waar de kinderen verbaasd vroegen “of we nu al thuis waren”. En een beetje meewarig ‘Ja hoor’ murmelden toen ik vroeg of ze ons gemist hadden.

We kunnen dus vaker wat daagjes weg, de eerste weekendjes zijn al gepland. Wanneer we weer naar Amerika kunnen, is voor veel mensen een vraag. Tot die tijd blijven we gewoon lachen, al is wat dichter bij huis.

17 gedachten aan “Dag 3 (en 4) Wat ruist er in het struikgewas”

 1. Jullie hebben van de nood een deugd gemaakt…
  En wat hebben jullie leuke plekjes gezien. Tja…geen Amerika, maar m.i. een waardig alternatief. En als je dan ook nog de gave hebt om hier zo van te genieten, ben je een bevoorrecht mens… ?

 2. eindelijk….nu nog wachten of corona het toelaat om naar Spanje te reizen…….van de kinderen geen last meer zo te lezen.

 3. Leuke trip in ons eigen land.
  Wij hopen mee dat jullie tijdens je volgende vakantie toch echt weer naar de Outlet, DQ en Outback kunnen!

 4. Heerlijke dagen hebben jullie gehad, Elburg een schattig stadje en jullie zijn zelfs bij/langs, de leukste dag van de week, geweest. ? Maar het is toch anders hè deze roadtrip.

 5. Heerlijk toeren in eigen land…..je vergeet tijdens de verre reizen vaak hoe mooi ons eigen land ook is. En zonder jetlag naar huis heeft ook z’n voordelen.

 6. Tsja, we moeten er maar iets van maken, zolang we niet écht op vakantie kunnen. Dat klinkt natuurlijk heel blasé maar zo bedoel ik het niet.
  We hebben ook genoten van een midweek Twente en een paar dagen Oisterwijk maar toch…….

  Fijn dat jullie een paar heerlijke dagen hebben gehad, Nederland heeft zoveel mooie plekjes die we normaal gesproken niet bezoeken.
  Ik ben zelf nog nooit in Friesland of Groningen geweest…………. :).

  Fingers crossed dat we 2021 weer echt op reis kunnen en tot die tijd nagenieten van jullie heerlijke dagen.

  Geniet van jullie weekend !

 7. Leest weer heerlijk weg jullie belevenissen. Wat een leuke plaatsjes allemaal en bijzonder overnachting plekken. Bedankt weer voor het bloggen!

 8. Wat een heerlijk blog weer om te lezen, zo grappig? Jullie hebben gelukkig een hoop lol samen. Was weer heerlijk om te lezen wat jullie nu eens in NL allemaal hebben beleefd. Als plan B toch niet verkeerd hoor?? ?

 9. Fijne muziek onderweg, heerlijk eten, mooie hotels en zomerse tafereeltjes bij bruggetjes, met molentjes en onder staalblauwe luchten met kleine witte wolkjes. Een leuke trip om even lekker (op het nippertje) bij te tanken. Lekker leesvoer voor de luie thuisblijvers en altijd weer vermakelijk en verrassend om de belevenissen (soms van heel nabij) mee te maken! Graag tot een volgende reis!

 10. Echt een goed alternatief zolang we niet naar Amerika mogen.
  Het weer was de afgelopen week natuurlijk ook wel Floridiaans.
  Dat helpt zeker mee. Leuk om ook nu jullie verhalen mee te kunnen lezen.
  Wij moeten toch ook eens de Anwb winkel binnen stappen voor routekaarten. Lekker ouderwets op schoot.
  Tot de volgende reis.

 11. Leuke dagen gehad zo. Nederland is prachtig. Moet ook nog veel ontdekken overigens…
  Maar hoewel dit leuk is is het geen Amerika. Hopelijk mogen we snel weer.

 12. Alle dagen bij gelezen en wat hebben jullie mooie plekken bezocht, uiteraard missen wij allemaal de Florida experience, maar met mooi weer is Nederland ook een alternatief! Inspiratie opgedaan uit jullie blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *